MIDDELEN
De werkgroep tracht haar doel, zoveel mogelijk in samenwerking met kerken en verwante instellingen, te bereiken door onder meer:
* reflectie op en studie van actuele voorbeelden van oorlogspropaganda;
* onderzoek naar en ontwikkeling van het idee en de praktijk van vredeskerk en vredesgemeente;
* het onder kritiek stellen van de gedachte van de ‘rechtvaardige oorlog’;
* het publiceren van resultaten van reflectie en onderzoek in het blad van Kerk en Vrede, andere bladen en in eigen uitgaven;
* deelname aan en het initiëren van kerkelijke, interreligieuze en maatschappelijke discussies op het terrein van oorlog en vrede.
WERKWIJZE
De Theologische Werkgroep heeft ervoor gekozen om vijf maal per jaar een lange vergadering te houden (3-4 uur) in het centrum van het land, om het mogelijk te maken intensief met elkaar van gedachten te wisselen. Daarnaast vindt incidenteel overleg in kleinere werkgroepjes plaats. We overwegen voor specifieke taken tussen de vergaderingen door kort online te vergaderen.
Regelmatig nodigen we in onze vergaderingen deskundigen van buiten uit om ons bij ons werk te ondersteunen.
DOELGROEPEN:
De doelgroepen zijn het brede publiek in Nederland in het algemeen en de kerken en hun lidmaten in het bijzonder. Daarbij probeert de Theologische Werkgroep zich ook te richten op kerkelijke en religieuze groepen die thans nog niet tot de achterban van Kerk en Vrede gerekend kunnen worden.
SAMENSTELLING VAN DE WERKGROEP
De Theologische Werkgroep kent op dit moment leden afkomstig uit de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-Katholieke Kerk, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, Quakers en 2of3bijEEN.
Wij verwelkomen graag nieuwe leden en staan open voor mensen van uiteenlopende achtergrond die mee willen werken aan bovenstaande doelstelling, middelen en activiteiten.
Momenteel zijn de leden: Harry Pals (voorzitter), Greetje Witte-Rang (secretaris), Henk van Andel, Héleen Broekema, Bram Grandia, Yosé Höhne Sparborth, Harky Klinefelter, Kees Nieuwerth (corresponderend lid), Piet Vliegenthart en Paul v.d. Waal.
Link naar dit bericht
De onlinekrant De Correspondent kiest in de huidige situatie van toenemende bewapening en het benadrukken van het belang van militarisering van de samenleving duidelijk kritisch positie. Tegen veiligheidsinvesteringen die het publieke belang niet dienen en voor journalistiek die tegen de stroom van oorlogsretoriek ingaat.
"Juist daarom is journalistiek die moeilijke vragen stelt zo hard nodig. Journalistiek die de macht bevraagt en de retoriek van oorlog niet als vanzelfsprekend beschouwt. Die voorbij de waan van de dag kijkt, naar de structuren achter het nieuws. En die radicaal kiest voor menselijkheid, in een tijd waarin die soms ver weg lijkt."
Lees verder
Link naar dit bericht
De Protestantse Kerk in Nederland blijft volgens een groeiend aantal critici veel te stil. Daarom trokken predikanten, kerkelijk werkers en gemeenteleden van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) op dinsdag 8 juli zelf een rode lijn.
Lees verder
Van de website https://www.stopdeoorlogamsterdam.nl/
Wij organiseren ons protest tegen het voortduren van de oorlog in Oekraïne en de groeiende wapenwedloop elke 24e van de maand, om 18.00 uur bij het Lieverdje op het Spui, als protest tegen de Russische overval op Oekraïne op 24 februari 2022.
Met muziek, gedichten en sprekers laten we ons protest horen tegen de wapenwedloop en pleiten we voor diplomatie en een kernwapenvrij Europa.
Met twee minuten stilte herdenken we de slachtoffers aan beide kanten.
We luisteren naar een update over de stand van zaken aan het front.
Na afloop zingen we samen Dona Nobis Pacem - Geef Ons Vrede.